Een aantal leuke weetjes over kerstpakketten
Bij het aanbreken van de maand december komen ook de kerstpakketten weer tevoorschijn. Maar eigenlijk zijn deze pakketten niet zo nieuw als dat we soms denken. De pakketten zijn al sinds de 19e eeuw bekend juist om de boeren te voorzien van lekker eten op hun vrije dag. Ze waren namelijk Tweede Kerstdag vrij en konden op die manier luxe eten zonder dat ze zich druk hoefden te maken over houdbaarheid van voedsel. Het is een extra waardering van de werkgever of zakenrelatie om de dagen door te komen.
Hoe zijn kerstpakketten ontstaan?
Als je kijkt naar het ontstaan van kerstpakketten dan gaan we terug naar de 19e eeuw. Het was in de wintermaanden toen een lastige opgave om voldoende voedsel te verzamelen en houdbaar te houden. Er waren namelijk geen koelkasten zoals we die nu kenden en buiten vroor het hard en was het vochtig. Niet elk voedsel kon daarom goed bewaard worden. Door een pakket te verstrekken aan de boeren werd een hart onder de riem gestoken en konden ze op hun vrije dag, Tweede Kerstdag, met hun gezien lekker eten. De traditie waaide al snel over naar andere bevolkingslagen, zoals de slagers en de bakkers. Later is het overgewaaid naar de hele samenleving en is het pakket geworden zoals we hem vandaag de dag nog kennen.
Wat doe je in een traditioneel kerstpakket?
Vandaag de dag zijn we creatief als het gaat om het geven van kerstpakketten, maar je kan het ook heel traditioneel houden. Je kan kiezen van luxe voedselpakketten tot aan wereldwijzen of hotelovernachtingen. Gemiddeld genomen geven we zo’n 40 euro uit aan waarde voor een pakket. En je kan dan natuurlijk gaan voor een algemeen thema, een thema van een wereldkeuken of zelfs een bedrijfsthema.
Als je voor een traditioneel kerstpakket kiest dan ga je voor een pakket met voedselwaren erin waar het hele gezin van kan eten. Denk dan bijvoorbeeld aan koekjes, sappen, thee, koffie, soepen en andere lekkernijen. De gedachte dat een pakket typisch is voor Nederland is onjuist. Want eigenlijk wordt in alle landen wel een kerstpakket gegeven als blijk van waardering aan relaties of werknemers.
Wanneer geef je zo’n nou pakketten precies?
Er is geen specifieke dag of datum waarop kerstpakketten gegeven worden. Je zou denken dat deze letterlijk met Kerst gegeven worden, maar vaak doen we dat eerder. Want zo kan iemand juist met Kerst genieten van het pakket. En in sommige gevallen, denk bijvoorbeeld aan het bereiden van eten of het boeken van een hotelovernachting, gaat wat planning aan vooraf. Juist dan is het fijn om al eerder het kerstpakket te hebben zodat je kan plannen. Traditioneel gezien wordt het pakket niet eerder gegeven dan Sinterklaas, want dan zou je te ver op de zaken vooruitlopen. Daar komt bij dat we tegenwoordig ook het Sinterklaas pakket kennen en het is gek om Kerst al te vieren als we nog bezig zijn met Sinterklaas. Maar welke datum je het cadeau precies geeft is helemaal aan jezelf en kan zijn een week voor kerst of tijdens de kerstborrel bijvoorbeeld.